Lucka 3

"Jag vill se fler skryta om hållbara byggprojekt där man framgångsrikt jobbat med hållbara och cirkulära materialval."
Carina Loh Lindholm, projektledare IVL Foto: IVL
Publicerat: 2019-12-03

Carina Loh Lindholm, projektledare hållbart samhällsbyggande på IVL, Swedish Environmental Research Institute:

 Vad gör du för att minska din klimatpåverkan? 

– Jag använder smarta verktyg för att se hur mina vanor påverkar klimatet – till exempel Klimatkontot och appen Svalna. Svalna ger snygg grafik där man kan se både toppar och en summering av vad som har högst belastning över tid. 

– Jag köper varken mycket prylar eller kläder och jag cyklar eller åker buss till jobbet, så det som är mest klimatbelastande för mig är maten. Jag har inte målet att leva ”klimat-asketiskt”, men däremot att vara medveten om min påverkan och leva ett hållbart vardagsliv – och sedan högst medvetet ibland kunna njuta av lyxen av en flygresa, att köpa nytt i stället för begagnat eller äta en söndagsstek. 

Vilka är dina bästa hållbarhetstips när det gäller att bygga, renovera, inreda och bo? 

– Tumma inte på kvalitets- och funktionskrav – men försök att nå dem utan att köpa nytt! Går det att nå önskat slutresultat genom att utgå från det som redan finns, att redesigna, renovera eller köpa begagnat? När nyinköp måste göras, ställ krav på att materialen har producerats med omsorg om människa och miljö, är förberedda för lång livslängd och går att demontera och remontera för att som sista fas kunna materialåtervinnas.

– En hjälp att välja rätt vid nyinköp kan vara att utgå från produkter som klarar kraven i olika miljö- och hållbarhetsmärkningar. För byggprodukter finns Basta Online, en öppen databas med byggprodukter som klarar krav på lågt innehåll av hälso- och miljöfarliga kemiska ämnen.  

 Ditt bästa tips på hållbara julklappar?

– Tid är bästa julklappen, tycker jag. Den kan ges i många olika former utifrån på förutsättningar och plånbok. Förra året fick jag tio skogspromenader i julklapp av yngsta dottern – med henne som sällskap förstås. Det var fint.  

 Vad önskar du för 2020 i miljö- och klimatfrågan?

– När det gäller mitt arbetsfält önskar jag se mer klimatkrav vid upphandling av produkter och material, men att man samtidigt väljer bort oönskade kemiska ämnen. Jag vill se fler skryta om hållbara byggprojekt där man framgångsrikt jobbat med hållbara och cirkulära materialval. Centrum för cirkulärt byggande stöttar gärna med spridning på sin sida med goda exempel.