Hållbara byggbyxor

Våra kläder slukar vatten och andra resurser när de tillverkas. Men nu kan du tänka miljösmart, inte bara när du bygger och renoverar, utan även när det gäller plaggen du arbetar i. Ett par miljövarudeklarerade byxor kan spara vatten som motsvarar flera storstäders vattenkonsumtion.
Tre personer på rad med verktyg och i snickarbyxor. Foto Mostphoto.
Marit G Engstedt
Publicerat: 2019-12-03

Enligt Statistiska Centralbyrån finns det 58 408 enmansföretag inom byggsektorn i Sverige. En normal förbrukning av arbetsbyxor för en hantverkare är två par per år, vilket blir 116 816 par byxor per år för enmansföretagen i Sverige.

Sparar vatten

Det finns nu arbetsbyxor som är mer miljömässigt producerade där man sparar 30 650 liter vatten per byxa vid tillverkningen, motsvarande 61 300 liter vatten per hantverkare och år, jämfört med ett par traditionella varianter. På ett år skulle alltså Sveriges enmansföretag tillsammans kunna spara cirka 3,6 miljarder liter vatten genom att välja miljövarudeklarerade arbetsbyxor. Det motsvarar förbrukningen av vatten hos alla personer i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö under 14 dygn.

Återvunnet material

Världens första miljövarudeklarerade kollektion från Fristads har en byxa som är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som torrfärgats, vilket minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Den är konstruerad på ett sätt som minskar antalet mönsterdelar och sömmar och dessutom har man tagit tillvara på spillbitar. Även elförbrukning på fabrik, paketering och transport är inbegripet i miljövarudeklarationen.

Så nästa gång du står inför inköpet av nya arbetskläder finns det nu mer miljömässiga alternativ, det är ditt val.