eBVD ger dig koll på husets innehåll

Vad ingår egentligen i byggmaterialen som byggs in i mitt hus? En digital byggvarudeklaration kan ge svaret. Systemet är kostnadsfritt att använda för beställare som vill ställa miljökrav inför en renovering eller tillbyggnad.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2019-04-25

Byggvarudeklarationer är byggbranschens frivilliga egendeklaration av byggmaterialinformation där företag kan deklarera olika produkters miljöegenskaper.  Syftet med är att gynna spårbarhet och därmed bidra till ett effektivt informationsflöde av miljö- och innehållsfakta.

Kostnadsfritt för beställare

Som fastighetsägare kan man använda sig eBVD 1.0 i en upphandling av till exempel renovering eller tillbyggnad. Genom att kräva att entreprenören använder material som har en byggvarudeklaration, får man en ”innehållsdeklaration” på de produkter som byggs in i huset.

Det är kostnadsfritt att gå in och leta bland de eBVD:er som ligger upplagda i eBVD-systemet. Företag som ännu inte digitaliserat sina byggvarudeklarationer, kan ha dem i PDF-format. I så fall går de ofta att rekvirera från respektive företag.