SIRen - vi har ett resultat!

Forskningsnätverket SIRen avslutade nyligen sitt fem år långa arbete med en resultatkonferens. Vi var där och dokumenterade dagen. Här ser du den första av tre filmer där bland andra projektkoordinator Kristina Mjörnell och Anita Aspegren, vd IQ Samhällsbyggnad medverkar.
Marit G Engstedt
Publicerat: 2020-01-28

SIRen står för Sustainable Integrated Renovation och var en stark forskningsmiljö som nyligen avslutades efter fem års arbete. SIRen fokuserade på hållbar renovering och byggde på tvärvetenskaplig samverkan mellan forskare, aktörer, användare inom bygg- och fastighetsbranschen. I december 2019 hölls resultatkonferensen där de presenterade sin forskning.

Forskning för framtiden

Informationscentrum för hållbart byggande var på plats och dokumenterade. Här kan du ta del av stora delar av dagen i filmformat. Del 1 visar ett urval av talare som beskriver SIRen som plattform, betydelsen av forskningsnätverket samt ett verktyg som mycket konkret kommer att leva kvar också nu efter att SIRen avslutats; SIRenprocessen – en mall för hållbar renovering, presenterad av Petter Wallentén, lektor på LTH.

Kristina Mjörnell, docent vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, och chef på RISE tillika SIRens projektkoordinator medverkar liksom Anita Aspegren, vd på IQ Samhällsbyggnad.

Moderator för dagen var Elise Grosse, hållbarhetschef på Sweco, som påminde oss om att vi bör ta hand om de befintliga byggnaderna - eftersom 99 procent av de hus som kommer att finnas 2030 redan är byggda.