Stambyte eller relining - lär dig välja rätt

Ett sätt att spara tid och pengar för att undvika vattenskador är att använda sig av renovering med relining istället för traditionellt stambyte. Men det gäller att veta vilken metod som är bäst för det enskilda fallet. Här lär du dig att göra rätt val.
Vid renovering av rör i fastighet kan man välja stambyte eller relining. Foto: Jiri Vaclavec/Mostphoto
Marit G Engstedt
Publicerat: 2019-11-29

Vattenskador är den vanligaste typen av skador i bostäder och kostar samhället årligen drygt sex miljarder kronor. Skriften Vägledning för relining redogör för de alternativ som finns när man står inför en renovering av avloppsrör i en fastighet. Relining dök upp för drygt 25 år sedan som alternativ metod till traditionell renovering med stambyte.

Intresset ökar för relining

Bland bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ökar nu intresset för relining som ett alternativ eller som komplement till stambyte. Eftersom relining spar mycket pengar och besvär för de boende kan det ofta vara ett lockande alternativ. Det ska dock understrykas att relining och stambyte inte är samma sak. Stambyte innebär att nya rör installeras, medan relining innebär att befintliga rör lagas och förses med ett nytt innerskikt av plast eller att man fodrar rörets innersida med en epoxiimpregnerad strumpa.

Snårig marknad

De senaste åren har marknaden för relining vuxit eftersom det finns ett stort antal entreprenörer, men också för att metoder och material utvecklats och förbättrats mycket. Det kan vara ett alternativ till konventionellt stambyte men det gäller att kunna välja rätt metod för det enskilda fallet.

Hjälp finns att få

Därför behövs det råd och rekommendationer till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som väljer mellan relining och stambyte. Som beställare vid upphandling av renoveringsentreprenader kan man behöva hjälp med att få en överblick av de olika metoder som finns och förstå dess för- och nackdelar.