Sök

Filter

162 träffar

Sortera efter
Aktuellt

Solceller åt folket - en handbok

Är du nyfiken på solcellsinstallation och vill veta mer? Den här handboken riktar sig till bostadsrättsföreningar, småhus- och flerbostadsägare som behöver vara pålästa för att fatta ett bra beslut.
Aktuellt

Veckans gästkrönika: "Solceller kan göra hållbart byggande till en folkrörelse"

VECKANS KRÖNIKA: Visst kan hållbar renovering och nybyggnation bli en folkrörelse! Stefan Olsson, Energikontoren Sverige skriver i veckans krönika om den flödande energi som solen förser oss med och om alla de möjligheter det innebär för mindre klimatpåverkan och mer bra magkänsla.
Aktuellt

Forskningsresultat om renovering och energieffektivisering ska skapa affärsnytta

Det behövs stora insatser för renovering och energieffektivisering i det befintliga beståndet. Nu presenterar forskningsprogrammet E2B2 en samlad bild av läget i Sverige som kan ge hållbart byggande och renovering en extra skjuts.
Aktuellt

Frukostseminarium med ICHB 31 maj

Hjälp, vi läcker hållbarhet! Det är temat för ett frukostseminarium med Informationscentrum för hållbart byggande den 31 maj. Kom och lyssna och delta med dina idéer och erfarenheter.
Aktuellt

Den som är tryggast, vackrast och mest hållbar vinner!

Brf Pyramiden i Malmö har gjort mycket som kan inspirera andra bostadsrättsföreningar över hela landet. Nyligen vann de Riksbyggens tävling Årets Hållbarhetsförening.
Forskningsrapport

Biobaserade materials roll i byggsektorn klimatpåverkan - Effekter av utökad användning i Sverige

Flera klimatscenarier analyserades på byggnads (LCA) och byggnadsbestånds nivå. Utökad användning av biobaserade material minskar klimatpåverkan men fördelarna varierar vid metodologiska val.
Artikel

Typgodkänd krypgrund håller fukten borta

En krypgrundskonstruktion ska bland annat vara fuktsäker. Den ska även säkerställa att mögellukt och radon från marken inte tränger upp i byggnaden. Sedan 2006 finns det en välisolerad lösning med värmeisolering på mark och grundmur, god lufttäthet och undertryckshållning som gör det säkert att bygg
Aktuellt

Veckokrönika: Sim sala BIM - så blev vi hållbara

VECKANS JOHAN: Det är enkelt att förstå hur vi kan effektivisera arbetet med att bygga hus genom att få ”digital koll”. Att vara effektiv betyder inte att man per automatik blir hållbar, men att bli effektiv med hjälp av digitaliseringen underlättar möjligheten att vara hållbar.
Aktuellt

Gröna obligationer – en möjlig väg mot klimatomställningen

GRÖNA OBLIGATIONER. Att spara och samtidigt bidra till en hållbar framtid – det är möjligt med gröna obligationer. Vi reder ut vad det är och hur den nya statliga utredningen menar att det kan bidra till den nödvändiga klimatomställningen.
Aktuellt

Gröna obligationer minskar byggutsläpp med tusentals ton

GRÖNA OBLIGATIONER. Kommuninvest är den största kreditgivaren till kommuner och landsting. Idag är de också störst på gröna obligationer. Tre tidigare obligationer på 14,4 miljarder kronor, kompletterades våren 2018 med ännu en grön obligation på 3 miljarder kronor.
Aktuellt

eBVD synliggör byggmaterial digitalt

Vad ingår egentligen i materialen i en byggnad? En byggdeklaration kan ge svaret. Med det digitala eBVD-systemet samverkar nu installations- och byggsektorn för att gynna spårbarhet och informationsflöde av miljö- och innehållsfakta för byggprodukter.
Aktuellt

Färdplan 2045 överlämnad till regeringen

Idag överlämnades Färdplan 2045 för regeringen – branschens strategier för att minimera klimatpåverkan inom bygg- och anläggningssektorn. Materialinnovationer och livscykelperspektiv är två stora frågor som särskilt lyfts upp.
Aktuellt

Nätverk i norr för energieffektivisering av kyrkor

Vad händer i en kulturarvsfastighet när temperatur och luftfuktighet förändras i samband med energieffektivisering? Energikontor Norr har startat ett nätverk där man drar lärdom av tidigare insatser och skapar stöd för framtida energiarbete.
Aktuellt

Veckokrönika: Vi behöver vår tids BKK!

VECKANS JOHAN: Ibland behöver man blicka bakåt för att kunna se framåt. Under 1960-talet skulle vi bygga så mycket på kort tid. Nu ska vi ställa om till ett hållbart byggande – ­även det på relativt kort tid. Koordination är nyckeln idag som då.
Bild: Mostphotos
Aktuellt

Flera färdplaner på väg mot samma mål: hållbart byggande

Två omfattande initiativ som ska visa vägen till klimatneutralt byggande och boende har just dragit igång: Färdplan 2045 och Sektorsstrategier för energieffektivisering med Resurseffektiv bebyggelse. Här förklarar vi vad det handlar om.
Bild: Mostphotos
Aktuellt

Ekosystemtjänster: Detta kan du göra som fastighetsägare

TEMA: EKOSYSTEMTJÄNSTER. Som fastighetsägare kan du bidra till fler urbana ekosystemtjänster. En översyn med verktyget Grönytefaktor ger dig svar på hur stor del av tomten som egentligen är ekoeffektiv. Det finns även flera ekonomiska stöd att söka.
Aktuellt

Se förfilmen från Renoveringsdagen 2018

Missade du Renoveringsdagen 2018? Ingen fara, här kan du se ett första smakprov i filmformat. Inom kort kommer även presentationerna i sin helhet att finnas här på ichb.se.
Aktuellt

Veckokrönika: Elefanten i rummet

VECKANS JOHAN: Ibland räknar man på fel saker och ibland räknar man fel. I samhällsbruset handlar det oftast om behovet av att skärpa kraven för nybyggda hus. Men hallå, är det en elefant i rummet? Vi borde diskutera det befintliga beståndets förbrukning mer än vi gör idag.
Aktuellt

Veckokrönika: Om vikten av att inte glömma grodan i kastrullen

VECKANS JOHAN: Kan man mäta social hållbarhet? Varför skulle man vilja det, och hur skulle man göra det? Vad är det överhuvudtaget? Det är spännande med frågor som väcker tankar, det får oss att utvecklas! Jag vill spinna vidare i tankarna och kanske lyckas få någon annan att också göra det.
Aktuellt

SBUF-rapport en checklista för att säkra kompetens för renovering

Här kan du ta del av hela SBUF-rapporten Renoveringskompetens och se Sveriges Byggindustriers seminarium på samma tema. Det är Installatörsföretagen har tillsammans med Byggindustrin låtit ta fram materialet och det är ett alamerande resultat.
Visar 20 av 162 resultat. Scrolla neråt för att se fler