Filter

Sortera efter

137 träffar

Ett hållbart hem?

Vad är ett hållbart hem, finns det? Vi måste förändra hur vi bor, men också hur vi ser på hemmet, som en del av omställningen till ett mer socialt rättvist samhälle med en radikalt minskad miljöpåverkan.

Bättre att renovera än att riva

Våra miljonprogramshus från 60-talet behöver energirenoveras, de läcker värme genom fönster, fasad och vind. Med förbättrat klimatskalet och installerat FTX-system kan energianvändningen minskas. Det kan innebär stora investeringar men är ändå mer kostnadseffektivt än att riva och bygga nytt.
Flerfamiljshus som renoveras med byggnadsställning utanför. Foto Mostphotos

Stadsodling – symbol för hållbar stad eller ineffektiv markanvändning?

Åsikterna om värdet av stadsodling varierar. För vissa är den symbol för framtidens hållbara stad, för andra är den ett ineffektivt sätt att använda mark.

Hampakalk - ett material med många fördelar

Har du ett äldre putsat hus och står inför en renovering? Då kan hampakalk vara något för dig. Det biologiska materialet har många goda egenskaper och studier visar att det sänker dina energikostnader.

Hållbar helhet i Göteborg

Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg är ett pionjärprojekt för Riksbyggen. Här ville man skapa ett så ekonomiskt, socialt och klimatmässigt hållbart byggprojekt och boende som möjligt. Ansträngningarna lönade sig, utmärkelserna regnar över Viva.

Qvinna i Botkyrka ökar social hållbarhet

Initiativet Qvinna i Botkyrka är en win-win för hållbarhetsarbetet konstaterar bostadsbolaget Botkyrkabyggen. Tidigare arbetslösa kvinnor i området får ökat självförtroende och egen försörjning, arbetet de utför leder till högre trivsel bland hyresgästerna och det stärker bolagets ekonomi.

Social hållbarhet – en vinst för alla

Som bostadsbolag eller bostadsrättsförening är ett socialt hållbarhetsperspektiv viktigt när ni ska renovera eller förvalta er fastighet. Här får ni tips och råd om hur social hållbarhet kan vara bra för de boende, för fastighetsägarna och för samhället.
Foto: Mostphoto

Byggtrender - Så förebygger vi riskerna

Nya byggtrender kan innebära nya risker för skador. I denna rapport diskuteras risker och rekommendationer för 15 aktuella fall.
Foto: Analogicus, Pixabay

Guide Social hållbarhet

Den här guiden handlar om hur man som bostadsbolag eller bostadsrättsförening kan arbeta systematiskt med ett socialt hållbarhetsperspektiv när man ska renovera. Du får veta vad social hållbarhet är och varför det är bra för de boende, för fastighetsägarna och för samhället.

Värme i villan om elen försvinner

Vad gör jag om elen går? Den frågan är bra att fundera på – en villa kan snabbt blir utkyld eftersom de allra flesta småhus har uppvärmningssystem som på ett eller annat sätt är beroende av el för att fungera.

Vattentätt - under tusenlappen

Rätt dragna rör och ett vattentätt underlag för ett par hundra kronor kan rädda dig från omfattande vattenskador. Här är enkla checklistan om hur du undviker vattenskador i kök.

BeSmådagen 2019 - anmäl dig nu

Är du intresserad av energifrågor i småhus? Då ska du inte missa BeSmådagen den 5 november i Nässjö. Läs mer och anmäl dig här.
Solpaneler på villahustak. Foto:Mostphotos

"Min husguide" visar vägen vid renovering

Nu lanseras en helt ny webbguide för villaägare som planerar renoveringar. Den ger oberoende expertråd om åtgärder som minskar energiåtgång och dess klimatpåverkan, förbättrar inomhusmiljön, sparar pengar och tar hänsyn till kulturvärden.

Energi- och klimatrådgivningen – goda råd som inte är dyra

Under drygt 40 år har kommunernas Energi- och klimatrådgivning, EKR, hjälpt privatpersoner och företag att sänka sin energianvändning. Ett nytt forskningsprojekt visar att fler småhusägare skulle kunna dra nytta av den kostnadsfria rådgivningen – om de bara visste att den fanns.

Guide Vattenskador

Sex miljarder kronor - så mycket kostar vattenskador i svenska hem varje år. De flesta beror på läckage från rörinstallationer eller vitvaror, främst på grund av eftersatt underhåll och icke fackmannamässiga renoveringar och ombyggnader. Den här guiden hjälper dig att göra rätt.
Läckande rör i kök är den vanligaste vattenskadan i bostäder. I vår guide får du många goda råd om hur du kan undvika vattenskador. Illustration: Martin Ek

Artiklar

Boendeinflytande lönar sig

En fastighetsägare som står inför en ombyggnad av sitt hyreshus har mycket att vinna på att ge de boende möjlighet till inflytande tidigt i processen. Här får du sju goda skäl att erbjuda ett boendeinflytande utöver vad lagen kräver.
Bild: Mostphotos

Krönika: Visionen om en hållbar bostadsrättsförening

Vetenskapen säger att vi har tio år på oss att halvera utsläppen av växthusgaser – det är bråttom! Hur kan då styrelsen i en bostadsrättsförening agera? Det här är Magnus Ulaners, miljöchef HSB, vision om en miljömässigt hållbar bostadsrättsförening. Den kan bli verklighet.

Ekosystemtjänster i den byggda miljön – vägledning & metod

Vad är ekosystemtjänster och hur kan stadsgrönska tas tillvara och integreras i planering, byggande och förvaltning?

Krönika: Co-living är framtidens boende

KRÖNIKA EMMELIE SJÖGREN: "Det finns idag drygt 4,9 miljoner bostäder i Sverige. Tänk er själva: 4,9 miljoner soffor. 4,9 miljoner dammsugare. 4,9 miljoner uppsättningar av porslin, mattor, gardiner... Det är dags att vi börjar skapa mer hållbara strukturer. Att dela boende är en bra början."
Visar 20 av 137 resultat. Scrolla neråt för att se fler