Filter

Sortera efter

278 träffar

Här skapades metod för återbruk i stor skala

I samarbete med andra parter ville fastighetsbolaget Vasakronan skapa en metod för återbruk i stor skala och gjorde sitt lokalkontor i Sundbyberg till pilotprojekt. Resultatet blev en vinst för både miljö och plånbok. Och det är bara små, udda detaljer som skvallrar om att inredningen är begagnad.
Kontor med glasparti och två rutiga länsfåtöljer framför. Vasakronans lokalkontor i Sundbyberg användes som studieprojekt för att sätta metodik för återbruk i större skala. Foto: Anders Bobert

Gör en ekosystemtjänst i vår

Snart är det dags! Så fort nattfrosten ger med sig går det att gräva, plantera och anlägga i rabatter och bostadsområden. Ekosystemtjänster är naturens sätt att ge oss människor hållbara livsmiljöer och en skönare vardag. Vi har guiden för hur du kan göra naturen en gentjänst.

Hållbar renovering ur ett helhetsperspektiv

Vad ska renoveras och vem ska finansiera? Här visas hur ett helt nytt cirkulärt tänk kan lösa många av de traditionella frågeställningarna.
Foto: Karin Farsäter

Så skapar du framtidens kontor

Arbetslivet förändras hela tiden, så vad ska du som fastighetsägare satsa på för att erbjuda attraktiva och hållbara kontor? Nu finns en handbok som hjälper dig att sortera i djungeln av trender och budskap - och skapa kontorslokaler som håller i längden.
Modern kontorsmiljö med höjbara bord, avskärmning och växter. I handboken ”Framtidens arbetsplatser” finns råd och tips om hur du kan skapa hållbara kontorsmiljöer för framtiden. Foto: Marit G Engstedt

Akademiska Hus gjorde lokalerna effektiva

När Akademiska Hus i Göteborg valde att slå samman fem kontor till ett gemensamt, aktivitetsbaserat landskap var målet att öka samarbetet och nätverkandet mellan de anställda. Som fastighetsägare kan du också erbjuda liknande lösning med ökad trivsel, energibesparing och lokaleffektivitet som vinst.
Ett modernt kontor med olika sittgrupper och arbetsbord. I entrén till Akademiska Hus Kontor ligger "vardagsrummet" där man kan umgås med kollegor eller slå sig ner med sin laptop och arbeta. Foto: Ulrika Ernström

Guide Energideklarationen

Nu maxar vi energideklarationen! Vad för något? Jo, ett dokument som visar hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Det är bra för att kunna minska energianvändningen, spara pengar och ändå ha det gott inomhus. Läs mer om detta och mycket mer i vår guide.
Illustration av två personer som tittar på energideklarationen på anslagstavlan i sitt trapphus. Illustration: Martin Ek

Blågrön dagvattenhantering bra för människa och miljö

Blågrön dagvattenhantering i miljonprogramsområden minskar risken för översvämningar och föroreningsutsläpp. Samtidigt tas vattnet tillvara för att skapa en grönare och trevligare boendemiljö.
Foto: Alexas, Pixabay

Tänk på dagvattnet vid renovering

Porlande, plaskande, stilla droppande - eller en blank vattenspegel. Vatten har en bevisat välgörande påverkan för oss människor. Som fastighetsägare kan du passa på att ta hand om dagvattnet i bostadsområdet och samtidigt skänka det skön sinnlighet.
Anlagd damm med litet vattenfall och buskar. Som fastighetsägare kan du ge ditt bostadsområde välgörande, vackra vattenspeglar och samtidigt ta vara på dagvattnet. Företaget Veg Tech AB levererade lösningar till Bo01-området i Malmö. Foto: Veg Tech AB

Säkerhet och klimat fokus för Dalarnas Villa

Miljömärkta material, låga koldioxidutsläpp och hög säkerhet. Det utmärker Dalarnas Villa som är både ett utbildningsprojektet och en bostad, byggd för att stå i minst 100 år. – Vi hoppas det ska öka kunskaperna om hållbart byggande, säger Johan Apel på Dalarnas Försäkringsbolag som byggt huset.

Samverkan i Björkhagen – grön väg för klimatsäkring

När Stockholmshem skulle rusta upp fastigheter i Björkhagen, fick hyresgästerna vara med och säga sitt. Samtidigt inleddes en process för att stärka ekosystemtjänster och klimatsäkra området. – Vi jobbar för framtiden, säger Ulf Gustavsson, Hyresgästföreningens ordförande i området.

Gå från grått till blågrönt dagvatten

Genom att anlägga mer grönska och öppna samlingar av dagvatten i stället för den grå asfalten kan du som fastighetsägare minska risken för översvämningar och föroreningsutsläpp i dina kvarter. Dessutom skapar du grönare och trevligare miljöer för människorna som vistas där.
Bostadskvarter med lummig gård och vattendamm. I Hammarby Sjöstad i Stockholm har man anlagd både gröna ytor och öppna vattensamlingar vilket minimerar översvämning, det ger dessutom en trevligare boendemiljö. Foto Mostphotos

Delningsekonomi för kommuner och dess invånare

Delning är en del av att förändra vår konsumtion i en mer hållbar riktning. Läs om hur din kommun skulle kunna komma igång med delningsekonomi eller hur du som individ kan bidra till hållbar konsumtion.
Foto: Peggy und Marco Lachmann Anke, Pixabay

Listigt att täta fönstren – gör så här

Visst är det härligt med friska fläktar, men kommer de från ett stängt fönster kan det bli för mycket av det goda. Genom att byta ut gamla trötta tätningslister kan du motverka kallras och drag och på köpet slippa putsa rutorna så ofta på insidan.

Konsten att uppnå hållbara strategier för renovering av bostäder

Vilka strategier är lämpliga för hållbar renovering av bostäder? I denna studie analyseras lämplighet och hållbarhet av olika strategier.

Social hållbarhet i samband med renovering

Hur kan arkitekter bidra till social hållbarhet i samband med renovering av ett bostadsområde? Här visas att det är möjligt att förbättra många aspekter med endast små ingrepp.

Konsten att höja energiprestandan i gamla tegelbyggnader

Vilken renoveringsåtgärd är mest effektiv för att uppnå högre energiprestanda i gamla tegelbyggnader? Frågan undersöks och utvärderas i denna studie.

Otät fasad läcker energi

Drar det kallt inomhus? Då kan det vara läge att kolla om det finns otätheter i fasaden och åtgärda problemet. En väl genomförd tilläggsisolering har flera vinster – inomhusmiljön känns bättre, energikostnaden blir lägre och husets klimatavtryck minskar.

Tio guider - en guldgruva för hållbart byggande

Hurra! Nu har vi publicerat 10 guider för dig som vill bli en bättre beställare av hållbar renovering och nybyggnation. Du hittar bakgrundsinformation, tekniska beskrivningar, enkla åtgärder, checklistor, tips och goda exempel - både i text- och i filmformat. Hållbara hälsningar från oss på ICHB.

Bostadsekonomi med Hans Lind: Räkna på renovering

Badrumsrenovering - varför då? Svaret är oftast: För att rören läcker eller För att jag vill ha det snyggt. Ibland är det både och. Vi tar hjälp av fastighetsekonomen Hans Lind för att väcka tankar kring renoveringens nytta, nöje och räntans roll för hållbarheten.

Återbruka mera - spara pengar och miljö på kontoret

Ska du renovera ett kontor och funderar över vilka möbler och byggmaterial som ska köpas in? Släpp tanken på att skaffa nytt – nyckeln till att spara både pengar och klimatutsläpp heter återbruk.
Modernt kontor med skrivbord, glasparti och soffgrupp. Bostadsbolaget Vasakronan har en uttalad återbrukspolicy i sina fastigheter. Takplattor, kontorsmöbler och glaspartier är några av de delar som återanvänds. Foto: Vasakronan/Tomorrow/Reflex
Visar 20 av 278 resultat. Scrolla neråt för att se fler